Category Archives: Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Βράβευση έργων για το πρόγραμμα «Ανακύκλωση-Αναδημιουργία-Αειφορία»

Την Κυριακή 14 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η έκθεση έργων και η απονομή βραβείων του Μαθητικού Διαγωνισμού των Σχολικών Δραστηριοτήτων που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, με θέμα «Ανακύκλωση-Αναδημιουργία-Αειφορία». Στο διαγωνισμό πήραν μέρος πολλοί μαθητές από γυμνάσια και λύκεια της Ηλείας. Το σχολείο μας συμμετείχε με δυο πρωτότυπα έργα τα οποία και βραβεύτηκαν. Με ιδιαίτερη χαρά οι μαθητές μας παρέλαβαν τα βραβεία τους από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημητρέλλο και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κα Τερζή. Οι μαθητές μας εργάστηκαν ομαδικά μαζί με τις καθηγήτριές τους κα Γάζου Κατερίνα και κα Καλαντζή Δώρα για την υλοποίηση των έργων τους, μέσα από τα οποία θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών καθημερινής χρήσης

(περισσότερα…)

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Αλσύλιο Σπιάντζας

Το αλσύλιο της Σπιάντζας, επέλεξε το σχολείο μας, ΕΕΕΕΚ Πύργου για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Κοντά στη φύση, οι μαθητές, μαζί με τους καθηγητές, ενημερώθηκαν για Περιβαντολλογικά θέματα από την κ. Όλγα Βενιζέλου-Ρουβά, τον κ. Παναγιώτη Λάττα και τον κ. Διονήσιο Μπέλτσο.

all k. rouva5

Πιο συγκεκριμένα η κ. Όλγα Βενιζέλου-Ρουβά, δίδαξε στους μαθητές του ΕΕΕΕΚ Πύργου πως να διασώσουν και να διαδόσουν παραδοσιακούς σπόρους καθώς επίσης και θέματα σχετικά με την αναδάσωση. Επίσης, παρουσίασε στους μαθητές με πολύ απλά λόγια έναν νέο τρόπο αναδάσωσης, την σπορά που γίνεται με μίγμα σπόρων τυλιγμένων σε στρώμα από αργιλόχωμα. Όπως, τόνισε ο συγκεκριμένος τρόπος σποράς, μπορεί να δώσει, στο άμεσο μέλλον, τη λύση για την αναβλάστηση των βουνών και λόφων! Φυσικά, τα λόγια της κ. Ρουβά τα έκαναν πράξη, χρησιμοποιώντας τους σπόρους που έφερε μαζί της, τυλιγμένους σε αργιλόχωμα και μαζί τους ανακάτεψαν με χώμα και τους έσπειραν μέσα στο αλσύλιο!

k. rouva2  k. rouva4 sporakia1sporakia2k. rouva6 k. rouva7 k. rouva8 k. rouva9

Ο κ. Παναγιώτης Λάττας και ο κ. Διονύσης Μπέλτσος μίλησε στα παιδιά για θέματα που αφορούν την ανακύκλωση και τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να ανακυκλώνουν. Επίσης ο κ. Μπέλτσος μοίρασε στα παιδιά ειδικές τσάντες ανακύκλωσης προκειμένου να αρχίσουν, εάν δεν το κάνουν ήδη, να προστατεύουν με την ανακύκλωση το περιβάλλον.

k1 ka2

Έπειτα στο χρόνο που απέμεινε οι μαθητές έπαιξαν στην παιδική χαρά και διασκέδασαν.

playing4 playing3

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Όλγα Βενιζέλου-Ρουβά, τον κ. κ. Παναγιώτη Λάττα και ο κ. Διονύση Μπέλτσο για τις πληροφορίες που προσέφεραν στους μαθητές του σχολείου μας, μετατρέποντας την ημέρα αυτή σε μία εποικοδομιστική δράση!

Εκδρομή στη Σκαφιδιά – Καθαρισμός παραλίας

Στα πλαίσια της εκστρατίας “Καθαρίστε τη Μεσόγειο” και στην οποία συμμετέχει το ΕΕΕΕΚ Πύργου, μία ομάδα μαθητών, μαζί με καθηγητές, επιχείρησαν να καθαρίσουν την παραλία της Σκαφιδιάς. Εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα σύνεργα, σήκωσαν τα μανίκια τους και έπιασαν δουλειά, μαζέυοντας όλα τα σκουπίδια που υπήρχαν στην παραλία.

 

 

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες βίωσαν μία χρήσιμη εμπειρία και είχαν την ευκαιρία, να συζητήσουν για τη σημασία της καθαριότητας στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και της καθαριότητας γενικά.

Οι μαθητές που δεν συμμετείχαν στη δράση, φιλοξανήθηκαν στην Ιερά Μονή Παναγίας Σκαφιδιάς, από τις γερόντισσες τις οποίες και ευχαριστούμε για την φιλοξενία τους.

Σε δασική περιοχή του Δήμου Ωλένης, με τη συνεργασία του Δασαρχείου Πύργου, βρέθηκαν οι μαθητές του σχολείου μας για να φυτεύσουν πεύκα, κουκουναριές, τούγιες, κουτσουπιές και άλλα φυλωβόλα δέντρα. Μέσα από τα περιβαλλοντικά προγράμματα είναι μεγάλη ευκαιρία για τα παιδιά τους σχολείου μας να γνωρίσουν τα οφέλη που μας παρέχει το δάσος. Ευχαριστούμε τον Δασάρχη Πύργου κ. Θωμόπουλο και τους συνεργάτες του γι’ αυτήν την εμπειρία.

Παρουσιάστηκε στις 18/03/2010 το πρόγραμμα “Το μέλλον των δασών”. Η υπεύθυνη συντονισμού του προγράμματος στην Πελοπόννησοκαι μέλος του τμήματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης WWF Ελλάςδος, κ. Μαρία Δεδάκη, παρουσίασε στους μαθητές μας το πρόγραμμα και συζήτησε μαζί τους. Η συνεργασία του τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/Θμιας Ηλείας με το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της WWF Ελλάδος συνεχίζεται για 2η χρονιά.

Τον Μάιο του 2009 στα πλαίσια του προγράμματος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιείται στο σχολείο μας με τίλτο “Ανακύκλωση στη γειτονιά του σχολείου”, επισκευτήκαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Καλαμάτας. Εκεί μας ξενάγησαν στο κέντρο και συμμετείχαμε σε μία σειρά από δράσεις. Επίσης οι μαθητές απόλαυσαν την ταινία “Ο κύκλος των χαμένων υλικών”. Στο τέλος μοιράστηκαν καπέλα στα παιδιά ως αναμνηστικά για την επίσκεψη τους. Τους ευχαριστούμε.

Βέβαια η εκδρομή συνεχίστηκε στην παραλία της Καλαμάτας και φαγητό στην περιοχή της Μεσσήνης.

 

Στις 18/02/2008 επισκεφτήκαμε το συνεδριακό κέντρο του ΣΠΑΠ της Ολυμπίας στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που έχει ως θέμα “Η ελιά σύμβολο ειρήνης και γονιμότητας”. Μας ξενάγησαν στο  χώρο και στα εκθέματα. Έπειτα επισκεφτήκαμε το παλαιό αρχαιολογικό Μουσείο. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Ν. Ηλείας, κ. Σπύρο Παναγιωτόπουλο, για τα δωρεάν εισητήρια επιστροφής που μας χορήγησε.

Την Τετάρτη 28/03/2007, στα πλαίσια του προγράμματος της “Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης”, επισκεφτήκαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων και ενημερωθήκαμε από τον κ. Παναγιώτη Σταθόπουλο, για τις δράσεις του πάρκου. Επίσης μας ξενάγησαν στο χώρο του πάρκου και μας έδειξαν μία προβολή με θέμα τον ποταμό μας, τον Αλφειό! Για να τους ευχαριστήσουμε τους χαρίσαμε τις ζωγραφιές που φτιάξαμε στο χώρο του πάρκου.

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων